Steeds meer fabrikanten zetten in op zonnepanelen met een hoog vermogen, met de zogenaamde PERC-techniek. De nieuwste zonnepanelen leveren daardoor bij minder lichtinval meer opbrengst dan gewone zonnepanelen. Zo haal je dus ook bij bewolkt weer nog steeds veel energie uit je installatie. Hoe werkt de techniek?

nieuwste zonnepanelen slecht weer

Zo werkt een normaal zonnepaneel (zonder PERC)

Om goed te begrijpen hoe de nieuwste zonnepanelen werken, leggen we je eerst uit hoe je zonne-energie opwekt met gewone zonnepanelen. Zo begrijp je straks beter wat PERC oplevert.

De straling van de zon bestaat uit verschillende delen, waaronder fotonen, een soort kleine pakketjes energie. Zonnepanelen vangen die fotonen eerst op, waarna ze ‘veranderen’ in elektronen. Als er teveel elektronen aan één kant van het zonnepaneel zitten, verspringen ze van plaats. Daardoor verandert de spanning en gaat er een stroom lopen.

Kijk je van dichtbij naar een zonnepaneel, dan zie je dunne draadjes lopen. Die vangen de springende elektronen op en begeleiden ze, via een omvormer en de meterkast, naar jouw stopcontact.

werking nieuwste zonnepanelen

De werking van PERC: passief gemaakte achterkant

Een normale zonnecel heeft een volledig geleidende achterkant. Dat wil zeggen: het laat energie door over de gehele oppervlakte. Zonnecellen met PERC-technologie zijn met hulp van niet-geleidende lijntjes gedeeltelijk passief gemaakt. De naam of afkorting van de techniek zegt het eigenlijk al: Passivated Emitter Rear Cell.

Waarom zorgt PERC voor een hogere opbrengst?

Zoals je weet, bestaat zonlicht uit allerlei deeltjes: fotonen. Die hebben allemaal verschillende golflengtes. Fotonen met een kortere golflengte (blauw licht) worden het makkelijkst omgezet in elektronen; een onmisbaar proces voor wie zonnestroom opwekt. Helaas filteren wolken juist die ‘makkelijke’ fotonen uit de straling van de zon. Wat overblijft zijn de fotonen met langere golflengte (rood licht), die nog wel eens ‘ontsnappen’, voordat ze veranderen in een elektron. Daar wordt je niet blij van: zo levert je installatie minder op.

Bij zonnecellen met PERC-technologie heb je veel minder last van ‘ontsnappende’ fotonen. Op de niet-geleidende lijntjes van een PERC-zonnecel worden ze teruggekaatst de zonnecel in. Daarmee krijgen ze als het ware nog een kans om te ‘veranderen’ in een elektron. Dat is mooi. Want hoe meer fotonen omgezet worden in elektronen, hoe meer jij profiteert van je installatie.

nieuwste zonnepanelen PERC

Enige nadeel: PERC is gevoelig voor vocht en vuil

PERC-zonnecellen zijn gevoeliger voor vocht en zuurstof. Het is dus belangrijk om de PERC-zonnecellen te combineren met glas-glas zonnepanelen, zoals die van SOLARWATT. Die beschermen de zonnecellen beter en dit type heeft een langste levensduur. Aan glas-glas zonnepanelen zitten nog veel andere voordelen

Wil je weten welk voordeel jij kunt hebben van PERC-zonnecellen? Doe dan de Dakcheck

 

DOE DE DAKSCAN &  BEREKEN JOUW BESPARING

Gerelateerd

Geen subsidie in 2019? Wel financieel voordeel als je zonnepanelen koopt

Geen subsidie in 2019? Wel financieel voordeel als je zonnepanelen koopt

Als particulier kom je niet in aanmerking voor landelijke subsidie op de aanschaf van zonnepanelen. Toch ondersteunt de overheid zonne-energie op allerlei manieren. Welke financiële voordelen kun je...

Dit moet je weten over de salderingsregeling

Dit moet je weten over de salderingsregeling

Soms wek je meer zonne-energie op dan nodig. Het overschot lever je terug aan het net, zodat andere huishoudens er gebruik van kunnen maken. Heb je te weinig zonne-energie? Dan vult je leverancier...

Zo vind je zonnepanelen met de beste prijs-kwaliteit verhouding

Zo vind je zonnepanelen met de beste prijs-kwaliteit verhouding

Zonnepanelen zijn er in alle soorten en maten. Ook in kwaliteit zijn er grote verschillen. Je bent op zoek naar de beste prijs-kwaliteit verhouding. Een ideaal paneel geeft lange tijd de maximale...