In Nederland is thuisopslag van zonne-energie nog niet erg in trek. Nog niet, want er gaat iets veranderen. Nu fungeert het stroomnet nog als accu, maar als de salderingsregeling na 2023 langzaam wordt afgebouwd, wordt thuisopslag voor Nederlandse huishoudens heel aantrekkelijk. Hoe zit dat precies?


De salderingsregeling verdwijnt

Wie in Nederland (en België) meer zonne-energie opwekt dan hij verbruikt, levert energie terug aan het net. Is het precies andersom, dan neemt hij energie af van zijn energieleverancier. Die verrekent beide posten op de jaarnota. Dit is de salderingsregeling. Vanaf 1 januari 2023 wordt deze regeling langzaam afgebouwd. En precies dat zorgt ervoor dat thuisopslag van zonnestroom opeens heel aantrekkelijk wordt.


Thuisopslag van zonne-energie in Nederland: volop innovatie

In Nederland is thuisopslag volop in ontwikkeling. Een thuisbatterij slaat energie die via zonnepanelen is opgewekt op voor wanneer de zon niet schijnt. Zo kan je ‘s nachts ook gebruik maken van zonne-energie. Accu’s bestaan in allerlei soorten en maten. De meeste bekende zijn de relatief grote Powerwall of de thuisbatterij van IKEA. MyReserve van SOLARWATT is een modulair systeem ter grootte van twee schoenendozen.

 

Waarom thuisopslag van zonne-energie in Nederland nu nog niet interessant is

In Nederland is thuisopslag op dit moment vooral aantrekkelijk voor wie vanuit idealistisch perspectief zonnestroom opwekt. Dat komt omdat het stroomnet nu nog fungeert als een soort accu. Iedere teruggeleverde kWh die overdag wordt teruggeleverd, wordt verrekend met het verbruik op momenten dat de zon niet schijnt.

 

Waarom thuisopslag vanaf 2023 rendabel wordt

Met het verdwijnen van de salderingsregeling wordt het voor eigenaren van zonnepanelen belangrijker om de opgewekte energie slim in te zetten. Een thuisaccu helpt daarbij, net als een energiemanager. Zo worden huishoudens zelfvoorzienend en hoeven ze ‘overtollige’ energie niet langer door te verkopen.

In het buitenland gebeurt dit al op grotere schaal. Zo werken in Duitsland bijvoorbeeld al ruim 100.000 systemen van SOLARWATT bij mensen thuis. Het gaat dus om een bewezen werkend product, waar bijvoorbeeld de Powerwall en andere alternatieven beperkt of niet beschikbaar zijn.

BLIJF OP DE HOOGTE  ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF

Gerelateerd

Dit moet je weten over de salderingsregeling

Dit moet je weten over de salderingsregeling

Soms wek je meer zonne-energie op dan nodig. Het overschot lever je terug aan het net, zodat andere huishoudens er gebruik van kunnen maken. Heb je te weinig zonne-energie? Dan vult je leverancier...

De 3 belangrijkste systemen voor thuisopslag van zonne-energie

De 3 belangrijkste systemen voor thuisopslag van zonne-energie

Als de zon niet schijnt, wekken we geen zonne-energie op. Daardoor blijven we voorlopig afhankelijk van centrale energievoorziening. Voor echte energietransitie kunnen we dus niet zonder...