Kwaliteit van zonnepanelen

SOLARWATT realiseert 50% omzetstijging in Benelux
december 11, 2018
Deze zonnepanelen geven het hoogste rendement
januari 7, 2019
SOLARWATT realiseert 50% omzetstijging in Benelux
december 11, 2018
Deze zonnepanelen geven het hoogste rendement
januari 7, 2019
Zonnepanelen zijn net als auto’s, ze zijn er in allerlei merken en uitvoeringen. Ook verschilt de kwaliteit nogal. Maar waarom zijn er zoveel soorten? En waarom is er zoveel verschil in kwaliteit van zonnepanelen? In deze blog leggen we het uit.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Zonnepanelen op je dak leveren natuurlijk iets op, maar vragen ook om een investering. Het is daarom belangrijk om je goed in te lezen voor je een keuze maakt. Het hangt ook af van je wensen, het budget, dakoppervlak en daktype.

Globaal zijn er in Nederland vier soorten zonnepanelen te koop. Deze panelen hebben allemaal andere eigenschappen en voor- en nadelen.

Amorf zonnepaneel: Deze panelen worden dunne-film zonnepanelen genoemd. Ze bevatten geen kristallen en zijn daarom zeer buigzaam. Ze geven van de vier opties het minste rendement, maar ze zijn ook het goedkoopst in de aanschaf. Je ziet deze panelen vaak op voer- en vaartuigen. Op daken zul je dit type paneel niet zo snel tegenkomen.

Polykristallijn zonnepaneel: Dit paneel heeft een patroon dat lijkt op gebroken scherven. Ze vallen op door hun blauwe kleur. Dat komt doordat het paneel bestaat uit grove kristallen. Het rendement is redelijk en ze zijn vaak gunstig geprijsd.

Monokristallijn zonnepaneel: Dit zonnepaneel lijkt op de polykristallijn, maar bestaat uit één kristal. Ze zijn egaal zwart of donkerblauw. Ze zijn wat duurder, maar daar staat een hoger rendement per vierkante meter tegenover.

Glas-glas zonnepaneel: De naam zegt het al, het zonnepaneel ligt ingeklemd tussen twee glasplaten. In tegenstelling tot bovenstaande panelen gaan de glas-glas zonnepanelen dus veel langer mee. Ze degraderen veel minder en ze zijn minder gevoelig voor hagel, regen, vorst en andere weersomstandigheden. Ze zijn ook veiliger. Tel daar een hoog rendement bij op en je snapt waarom deze nieuwe generatie zonnepanelen snel wint aan populariteit. Hoe dat zit met het rendement, leggen we hier uit.

Verschil in kwaliteit zonnepanelen

Zoals je ziet, is er nogal wat verschil in zonnepanelen. Niet alleen verschil in prijs, maar ook verschil in de kwaliteit. Het grootste verschil zit in het gebruik van folie of glas-glas.


De vorige generatie folie zonnepanelen bestaat uit een laag glas, een laag zonnecellen en aan de achterkant kunststof folie. Dat maakt deze panelen kwetsbaar voor weersinvloeden en mechanische spanningen. Daarom leveren deze panelen elk jaar een beetje minder stroom. De meeste fabrikanten van deze panelen geven daarom een vermogensgarantie van 70% tot 80% na 25 jaar. De panelen zijn goedkoper in aanschaf maar het rendement wordt jaar op jaar minder. Niet zo efficiënt dus.

De nieuwe generatie glas-glas zonnepanelen bestaat uit een laag glas, een laag met zonnecellen en aan de achterkant weer een laag glas. Door deze constructie heeft het paneel bijna geen last van vocht, weersinvloeden en mechanische spanningen. De degradatie van deze panelen, de jaarlijkse afname in opbrengst, is daarom veel lager. Op deze panelen zit een vermogensgarantie van 90% na 30 jaar. Ze zijn wat duurder in de aanschaf, maar leveren tot wel 25% meer elektriciteit in de gebruiksperiode.

Waar moet je op letten bij aanschaf zonnepanelen

Het is niet makkelijk om een keuze te maken. Er zit veel verschil in prijs en opbrengst van zonnepanelen. Dan zijn er nog allerlei merken. Er is veel te kiezen. Let in ieder geval goed op de garantie. Veel fabrikanten en installateurs schermen met 20, 25 of 30 jaar garantie op de panelen, maar maken die garantie niet waar.

Op veel zonnepanelen uit China is het lastiger om je recht te halen. Binnen Europa is het makkelijker om een garantieclaim te verhalen dan in landen verder weg. Reden om goed te inventariseren welke partijen welke garantie geven en waar fabrikanten gevestigd zijn. Consumentenprogramma Radar heeft daar een uitzending aan gewijd. Als fabrikanten al tientallen jaren bestaan, is de kans groter dat het goed zit. Ook zonnepanelen die in Europa worden geproduceerd, bieden goede garantie. Daarvoor gelden namelijk de Europese regels.

Weet daarom welk merk zonnepaneel je aanschaft en controleer zelf hoe het zit met de garantie. Check altijd welke fabrikant achter het merk zit. Er zijn ook zonnepanelen met een mooie naam en goede marketing maar waarvan niet altijd duidelijk is waar ze vandaan komen.

Mocht je meer willen weten en binnenkort verder gaan kijken, download dan onze gratis checklist zonnepanelen. Dan weet je de belangrijkste zaken en welke vragen je aan de installateur moet stellen.