De glas-glas zonnepanelen van SOLARWATT zijn door Certisolis, een onafhankelijke Franse certificeringsorganisatie, gecertificeerd op hun CO2-uitstoot bij productie.

Certisolis kijkt bij het certificeren van zonnepanelen onder meer naar de herkomst van de onderdelen en naar de productielocatie. Zo moet de fabrikant van alle materialen aantonen waar ze zijn geproduceerd, en met hoeveel uitstoot. Daarnaast onderzoekt Certisolis of alle componenten van het zonnepaneel voldoen aan de normen van de Franse Commission de régulation de l'énergie (CRE).

Uit de bevindingen blijkt dat de CO2-uitstoot bij de productie van de glas-glas zonnepanelen van SOLARWATT het laagste is van alle glas-glas zonnepanelen. Samen met de lange levensduur leidt dat tot een CO2-uitstoot per opgeleverde kWh die tot wel veertig procent lager ligt dan de uitstoot van bijvoorbeeld glas-foliepanelen die buiten Europa geproduceerd worden.

Zonnepanelen met extra lange levensduur

Glas-glaspanelen bestaan uit twee lagen glas in plaats van een laag glas en een laag folie, zoals dat het geval is bij glas-foliepanelen. De panelen kennen daardoor een veel langere levensduur, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden en er dus bespaard kan worden op de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van panelen. De glas-glaspanelen van SOLARWATT hebben een garantieperiode van dertig jaar, zowel voor wat betreft prestaties als product.

Bovendien kennen glas-glas zonnepanelen een lage degradatie in het vermogen, in vergelijking tot bijvoorbeeld glas-foliepanelen. Dit betekent dat de verhouding tussen de opgebrachte energie en de energie die het gekost heeft om een paneel te produceren bij glas-glas zonnepanelen veel beter is. Glas-foliepanelen leveren elk jaar minder energie en hebben een verwachte levensduur van maximaal 25 jaar.

Europese zonnepanelen

Daarnaast worden de glas-glas zonnepanelen van SOLARWATT geproduceerd in Europa en komen de meeste gebruikte materialen ook uit Europa, waardoor flink bespaard kan worden op de CO2-uitstoot die vrijkomt tijdens transport. Dat maakt de panelen veel duurzamer dan bijvoorbeeld panelen uit Azië, die per schip of vliegtuig naar Europa worden getransporteerd. Beide transportmiddelen zorgen voor een zeer hoge CO2-emissie.

“Om ervoor te zorgen dat de productie zo energiezuinig en emissiearm mogelijk is, controleren we het hele productieproces”, zegt Michiel van Schalkwijk, directeur van SOLARWATT Benelux. “Ons grote voordeel is dat we onze panelen in onze eigen Duitse productievestiging in Dresden maken. Daardoor besparen we enorm op de CO2-uitstoot die vrijkomt tijdens transport.”

Terwijl Certisolis voornamelijk kijkt naar het productieproces, gaat Van Schalkwijk een stap verder: “Ook aan het einde van jaren trouwe dienst, blijft het duurzaamheidsaspect van belang in onze ogen. We zijn met SOLARWATT dan ook aangesloten bij de Stichting Recycling Zonne-energie. Deze stichting is opgericht om voor haar deelnemers te zorgen voor goede, milieuvriendelijke verwerking van zonnepanelen en omvormers aan het einde van hun levensduur.”

Gerelateerd

Glas-glas zonnepanelen komen veiliger uit de test

Glas-glas zonnepanelen komen veiliger uit de test

De laatste weken zijn zonnepanelen een aantal keer in verband gebracht met brand. Daarom krijgen installateurs steeds vaker vragen over de mate van veiligheid van zonnepanelen. Met het wegvallen van...

Branden door zonnepanelen, kies daarom glas-glas zonnepanelen

Branden door zonnepanelen, kies daarom glas-glas zonnepanelen

De krantenkoppen stonden er afgelopen weken vol mee. Steeds meer branden door zonnepanelen: experts slaan alarm! Zonnepanelen worden steeds populairder. De oorzaak van een brand door een installatie...

SOLARWATT in het nieuws

SOLARWATT in het nieuws

Het is altijd leuk om te lezen dat onze merknaam wordt genoemd in de landelijke pers. Blijkbaar is het koningshuis, sinds het bezoek aan onze fabriek in Duitsland in 2011, nog steeds goed op hoogte...