De krantenkoppen stonden er afgelopen weken vol mee. Steeds meer branden door zonnepanelen: experts slaan alarm! Zonnepanelen worden steeds populairder. De oorzaak van een brand door een installatie kan verschillende oorzaken hebben waaronder:

  • Defecte cellen in de panelen raken oververhit;
  • Kabels en stekkers zijn verkeerd of slecht op elkaar aangesloten. Gevolg vlamboog;
  • De omvormer raakt oververhit;
  • Hitte die achter het zonnepaneel gaat kan zorgen voor ontbranding.

We moeten uiteraard geen “negatief” beeld uitstralen als branche. Het nieuws over deze branden wordt natuurlijk wel veel gelezen en vragen nemen hierdoor toe. Juist nu kunt u dit nieuws ook gebruiken om u als installateur te onderscheiden en klanten nog beter het verschil uit te leggen tussen de “goedkoopste” prijs en de beste oplossing.

Het begint met een goede en deugdelijke installatie. Dat is de reden waarom SOLARWATT ook alleen met gecertificeerde partners werkt! Naast een deugdelijke installatie behoren kwalitatief goede en veilige producten.

Brand met zonnepanelen wordt vooral veroorzaakt door de slechte kwaliteit van zonnepanelen en ondeugdelijke installatie, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Defecte cellen, verkeerd aangesloten kabels en stekkers, oververhitte omvormers en panelen met plastic folie, die aan de achterzijde vlam kunnen vatten door oververhitting, zijn vaak de boosdoeners. Glas-glas zonnepanelen en juiste installatie kunnen die problemen voorkomen.

Glas-glas zonnepanelen zijn gemaakt van glas - ook aan de achterzijde - en kunnen daarom geen vlam vatten. Dat maakt deze panelen veiliger dan zonnepanelen met plastic folie, die aan de achterzijde gevoeliger zijn voor ontbranding. Verkeerde installatie kan voor een vlamboog zorgen. Ook goedkope connectoren en omvormers en microcracks, cellen met scheurtjes erin, kunnen oververhitting veroorzaken. Bij glas-glas zonnepanelen is de kans op microcracks nihil.

Bij een recente test die is uitgevoerd bij een partner van SOLARWATT samen met de brandweer blijkt ook dat wanneer bij een folie brand uitbreekt, de busbars open komen te liggen. De folie smelt direct. Hierdoor komen de panelen eerder onder spanning te staan. Omdat de panelen met de klemmen zijn verbonden komt het hele systeem ook onder spanning te staan. Bij glas -glas zonnepanelen komen de busbars niet open te liggen aangezien glas niet brandt en is hierdoor direct veel veiliger. Wanneer wordt gekozen voor een installateur met expertise en ervaring die de juiste kwaliteit producten installeert is zonne-energie veilig. Onze partners hebben expertise en leveren kwaliteit met de beste garanties!

Gerelateerd

Glas-glas zonnepanelen komen veiliger uit de test

Glas-glas zonnepanelen komen veiliger uit de test

De laatste weken zijn zonnepanelen een aantal keer in verband gebracht met brand. Daarom krijgen installateurs steeds vaker vragen over de mate van veiligheid van zonnepanelen. Met het wegvallen van...

SOLARWATT in het nieuws

SOLARWATT in het nieuws

Het is altijd leuk om te lezen dat onze merknaam wordt genoemd in de landelijke pers. Blijkbaar is het koningshuis, sinds het bezoek aan onze fabriek in Duitsland in 2011, nog steeds goed op hoogte...

Kristallijne zonnepanelen met de minste CO2

Kristallijne zonnepanelen met de minste CO2

De glas-glas zonnepanelen van SOLARWATT zijn door Certisolis, een onafhankelijke Franse certificeringsorganisatie, gecertificeerd op hun CO2-uitstoot bij productie.